ICT en de zorg – Wat doet een programmeur?

ICT en de zorg – Wat doet een programmeur?

Een programmeur programmeert software. Met de code die de programmeur schrijft weet een computer of ander apparaat welke opdrachten het uit moet voeren. Veelal werken programmeurs in teamverband, waarbij ieder een deel doet van het project. Na de samenvoeging van de verschillende onderdelen, kunnen de testers aan het werk om te zien of het product doet wat het moet doen.

Bedrijven waar programmeurs werken

Programmeurs werken veelal bij grote bedrijven in alle sectoren. Zo zijn er programmeurs die in de telecommunicatie werken, maar ook in de autoindustrie. Daarnaast zijn er ook ICT-bedrijven, zoals Personal Programmer, die hun programmeurs uitlenen aan andere bedrijven. Omdat ICT grensoverschrijdend is, kan het soms ook handig en goedkoper zijn om programmeurs uit andere landen in te huren. ICT leent zich bovendien ook prima voor outsourcing.

Opleiding tot programmeur

Programmeurs kunnen zowel HBO- als WO-opgeleid zijn. Beide opleidingen duren ongeveer vier jaar. Bij een HBO-opleiding lopen de studenten stage als voorbereiding op de arbeidsmarkt. WO-opleidingen Informatica geven daarentegen een bredere technische basis dan HBO-opleidingen.

Na het bachelorprogramma kunnen programmeurs daarnaast nog specialiseren door het volgen van een masteropleiding. Zo zijn er masters ICT in Business, Mediatechnology en System and Network Engineering.

Specialisaties voor programmeurs

Veel programmeurs specialiseren zich in een of meerdere programmeertalen. Zo zijn er Java-programmeurs en PHP-programmeurs. Andere ICT’ers zijn juist gespecialiseerd in het beheren van databases, bijvoorbeeld met behulp van MySQL.

Competenties van een goede programmeur

Het hebben van wiskundig en technisch inzicht is een van de belangrijkste competenties van een programmeur. Daarnaast is analytisch vermogen erg belangrijk, omdat programmeurs snel in staat moeten zijn een probleem te herkennen en te analyseren. Ook creativiteit is een onmisbare eigenschap, omdat daarmee problemen zo efficiënt mogelijk kunnen worden opgelost. Tenslotte moet een programmeur in staat zijn om in teamverband te kunnen werken.

Wat is het belang van een goede programmeur?

Een goede programmeur bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld. Er zijn genoeg verhalen over falende ICT-projecten bij onder andere de overheid waaruit blijkt dat een slecht opgezet project niet alleen veel geld kost, maar ook imagoschade oplevert. Nu ligt dat vaak niet alleen aan de programmeur, maar kan het falen van een ICT-project zeker ook aan de opdrachtgever worden toegeschreven. Desondanks is het van belang dat de programmeur niet alleen goed is in zijn vak, maar ook beschikt over de hierboven omschreven competenties. Daarnaast moet een software-ontwikkelaar ook in staat zijn zich in te leven in de wensen en eisen van de opdrachtgever en in de cultuur van het bedrijf.