Wat je allemaal kunt doen om woninginbraak te voorkomen

Wat je allemaal kunt doen om woninginbraak te voorkomen

Je moet er niet aan denken dat een vreemde in je huis is geslopen en je dierbare spullen heeft meegenomen. Dat levert niet alleen financiële, maar ook emotionele schade voor velen op. Je kunt echter een heleboel ondernemen om het een inbreker zo lastig te maken dat deze liever het hazenpad kiest. Kijk hier maar eens naar wat een goede slotenservice voor je kan doen. Zo zorg je voor goede sloten op ramen en deuren en zorg je voor een bewoonde indruk. Maar er zijn nog een aantal maatregelen die je kunt nemen om woninginbraak zeer onaantrekkelijk voor dieven te maken.

 

Sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Laat je informeren door een slotenmaker over hang- en sluitwerk met het keurmerk PKVW. Hiermee heeft de inbreker veel te veel tijd nodig om binnen te komen. Zoveel tijd heeft een inbreker niet, dus is de kans klein dat hij het toch zal proberen. Sloten met het keurmerk PKVW schrikken een inbreker daarmee dan ook onmiddellijk af.

 

Whatsapp buurtpreventie

Misschien is er al een Whatsapp actief in jouw wijk, zo niet, dan is het een prima idee om er eentje te starten. Via de Whatsapp wissel je snel en gratis informatie uit en daarmee help je mee aan een veilige buurt. Plaats een informatiebord in je buurt waarmee je zichtbaar maakt dat er een Whatsapp Alert actief is in deze buurt. Dit bord zal potentiële dieven en inbrekers direct afschrikken omdat zij liever niet het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden.

 

Burgernet

Een stapje verder in het meehelpen aan de veiligheid in de buurt is het Burgernet. Je werkt hier samen met de gemeente en politie. Hoe meer mensen er aan deelnemen, hoe minder snel een dief met de buit wegkomt.

 

Registreer je spullen

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur riep vorig jaar met de Stop Heling campagne mensen op om waardevolle spullen te registreren. Het registreren van kunstwerken, sieraden, fietsen, laptops en mobiele telefoons helpt heling te voorkomen. De meeste inbraken worden gedaan met als doel de gestolen waren door te verkopen. Als deze goederen geregistreerd staan, helpt dat de politie om de daders te pakken. Je kunt je waardevolle spullen registeren via de Stop Heling website of app (voor iOS en Android). Je kunt hier je spullen beschrijven, er een foto van maken of een serienummer invoeren.

 

Veilig Wonen Scan

Vraag je gemeente of zij deelnemen aan het project ‘Veilig Wonen Scan’. Zo ja, dan biedt de gemeente een gratis Veilig Wonen Scan aan, waarbij je woning wordt gecontroleerd op veiligheid. De scan wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en is bedoeld om het risico van een woninginbraak te verkleinen. Alleen deelnemende gemeenten verstrekken deze scan. De woning wordt op verzoek bezichtigd door onafhankelijk adviseur van het CCV. Deze brengt na afloop van zijn bezoek een rapport uit met een advies op maat.